NOTÍCIES

Iesso 9967 raons per vindre a visitar-nos

Museu de Guissona

20 de març de 2020

Qui visita el Museu de Guissona? Quin dia tenim més visites? Quins mesos de l’any tenim més visitants? Quina és la procedència dels visitants? Què volen saber els que s’apropen al nostre Museu i parc arqueològic

Una de les dades més evidents i fàcils de recollir és el nombre de visitants que té el Museu durant l’any. Així, es pot saber el nombre total de visites l’any, i els mesos i dies de la setmana que hem rebut més visitants i l’impacte que ha tingut alguna exposició temporal o activitat complementària.
Els museus a més de la custòdia de béns patrimonials, la seva conservació, documentació i estudi, tenen un paper cada vegada més significatiu com a centre dinamitzador de la societat. És evident que aquests han d’esdevenir institucions rendibles socialment i cultural com també en certa manera econòmicament. Una manera de mesurar aquesta rendibilitat és saber el nombre de persones que visiten el Museu i Parc arqueològic i esbrinar a quin ventall de població representen els visitants, quin profit en treuen i si s’aconsegueixen els objectius establerts pel Museu de Guissona en les seves activitats.

 

Qui visita el Museu de Guissona?

El Museu de Guissona ha rebut durant EL 2019 la visita de 9967 visitants, que han participat, a banda de les visites pròpies a l’exposició permanent, al Parc arqueològic i a la vila de Guissona, en les activitats de difusió cultural i educatives realitzades durant l’any i a les exposicions temporals.
Les persones que entren al Museu de Guissona són el públic real de la institució, les que han respost amb la seva visita als esforços del Museu en l’organització d’exposicions i d’activitats.
Durant l’any hem realitzat diverses propostes que sempre han tingut una bona resposta.
• Gent gran – Visita de la residència d’avis de Guissona, Dia internacional de la Gent Gran.
• Mes de la dona – Durant el mes de març hem realitzat diverses actuacions relacionades amb l’entorn femení: “La dona de Iesso”, “Fem un perfum”
• DIM i Nit dels Museus: Durant la tarda del dia 18 de maig del 2019 vam gaudir d’una tarda molt divertida, amb una plantada de plantes aromàtiques, jocs infantils, berenar i més activitats. A la nit vam fer una visita del Parc Arqueològic il·luminat per espelmes i entorxes. Quina pena que ens va ploure!
• Durant el mes d’octubre, vam celebrar el mes de les entitats.
• Visites teatralitzades – Des de fa dos anys es realitzen les visites teatralitzades. Són unes visites on el públic pot conèixer el museu i el parc arqueològic a través d’un fil conductor: la desaparició de la Iunia.
Si parlem del sexe dels nostres visitants, podem dir que ens han visitat 5551 dones i 4416 homes, encara que des del museu cada dia apostem més per parlar de persones i no agrupar per sexe.

 

Quins dies de la setmana tenim més visitants?
El museu està obert cada dia de la setmana de dilluns a diumenge de 10 a 14 h. I amb horari d’estiu i d’hivern. A l’estiu obrim els dissabtes a la tarda de 17:30 a 20 h.
Cada dia tenim visites. De dilluns a divendres podríem dir que són visitants que a més de fer turisme industrial, també estan interessats en conèixer el nostre poble, museu i parc arqueològic, per cert que la majoria s’emporta una bona sorpresa i un bon record. Aquestes visites són de grups grans, 40-50 persones.
Els dissabtes i diumenges les vistes són familiars, grups reduïts, gent que ha visitat la nostra pàgina web i tenen l’interès de venir a conèixer el nostre Museu, el parc arqueològic i el poble. El nombre total no és elevat però hem de tenim en compte que són petits grups i que en volum de gent no és tan elevat però en recompte de grups sí. En aquest últim any hem observat que el públic de cap de setmana i festius tendeix a l’augment.

Quins mesos de l’any tenim més visitants?
Els mesos amb més visites són el març i el maig, que són els mesos de la primavera i també per les activitats relacionades amb el mes de les dones (març) i el DIM i la Nit dels museus (maig).

Si ho comparem amb el 2018, observem que tots els mesos tenim un augment de visitants.

Quina és la procedència dels usuaris del Museu?
Podríem definir com a usuària la persona física que accedeix al recinte del Museu per fer ús de la seva oferta, ja sigui de les exposicions, les activitats pròpies o els tallers que ofereix.
Pensem que en les grans ciutats gràcies els mitjans de transport i l’oferta que ofereix és on trobarem més gent de diversos països. Però, enguany hem tingut visitants del continent Americà: Estats Units, Perú, Colòmbia i Argentina; i del continent Europeu: Andorra, Anglaterra, França, Gal·les i Portugal.
Però pot ser la visita que més ens va cridar l’atenció va ser una família que venia d’Austràlia, van aparèixer el mes d’agost només amb la intenció de visitar el nostre Museu i per cert que, es vam endur la reproducció del genet roma de bronze, a més d’alguns detalls per regalar als seus familiars.
Però com comprendreu l’assistència més gran de visitants són els que vénen de Catalunya. Aquí teniu un mapa de les comarques catalanes amb el número d’usuàries on es fa evident i gràfic que entre públic en grups de turisme industrial i públic autònom gairebé han passat per les nostres instal·lacions representats de tot el territori.

Que volen saber els que s’apropen al nostre Museu i parc arqueològic?
El Museu té una funció pedagògica i és responsable de fomentar la curiositat. Els que més volen saber són els escolars. Durant aquest 2019 hem apostat pel nostre futur, i que millor que apropar els infants, oferint una gran diversitat de tallers didàctics, adaptats al seu nivell escolar, el David Castellana Guàrdia com a director i encarregat de la didàctica ha confeccionat activitats molt atractives que han fet que els alumnes aprenguin al mateix temps que es diverteixen.
Els centres educatius escullen cada vegada més el museu i jaciment de Iesso, per explicar l’Edat antiga als seus alumnes. Un total de 2109 alumnes, des d’infantil fins a batxillerat han participat de les activitats educatives que el Museu ofereix. S’ha donat un augment de 895 escolars respecte al 2018.

Cal saber aprofitar els recursos que tenim a l’abast, per promocionar experiències de qualitat, tan rigoroses com amenes i tan personalitzades com sigui possible. Mostrar el nostre compromís amb el visitant és un objectiu fonamental, lligat a la funció social i cultural del Museu.

Tots els components del Museu de Guissona esperem la vostra visita.

Vols rebre més noticies sobre el Museu?
Subscriu-te al nostre butlletí.

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més Informació

La configuració de les galetes d'aquest lloc web està configurada per "permetre galetes" per oferir-vos la millor experiència de navegació possible. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de les galetes o feu clic a "Acceptar" a continuació, esteu consentint-ho.

Close