NOTÍCIES

Diari de campanya 7

Final de campanya a les termes públiques

Òscar Trullàs

28 de juliol de 2021

I després de dues setmanes intenses d’excavació i recerca al sector de les termes públiques de l’antiga Iesso, arriba el darrer dia de campanya. Un curs on poc a poc hem anat tornant a una relativa normalitat i on la pandèmia ha quedat ja, tot i esser sempre present, en un segon pla.

Com diem els arqueòlegs i arqueòlogues, el darrer dia de campanya no és mai un dia senzill ni tranquil. No només per la confluència d’emocions pel comiat amb els companys i companyes amb els quals hem conviscut els darrers 15 dies, sinó pel fet que caldrà tancar campanya. Això vol dir finalitzar els treballs d’excavació en cadascun dels punts on s’està treballant, netejar les estructures i estratigrafia posada al descobert i, finalment, documentar (planimetria, fitxes de camp i documentació gràfica) les restes. Vist a vol d’ocell, l’antiga ciutat de Iesso recupera per uns instants el vaivé i traginar que degué tenir en els seus moments d’esplendor.

Com ens explicava l’Esther Rodrigo en una entrada anterior, els treballs dins l’espai de les termes ha presentat aquest any l’excepcionalitat de l’excavació d’un pou, treballs que s’han pogut compatibilitzar amb l’excavació de l’espai intervingut en les darreres campanyes.

Aquest any, els treballs en aquest sector, s’han centrat en la intervenció en extensió i potència de la zona ubicada al nord del pati de la natatio, una zona amplia, on els darrers anys s’ha treballat per tal d’establir el marc cronoevolutiu d’aquesta part de la ciutat. Ens trobem davant un espai proper a la muralla que tancava la ciutat per l’extrem nord i a l’intervallum, carrer que la resseguia per l’interior del nucli urbà. Aquest fet, fa que els darrers anys la recerca s’hagi encaminat en establir com evolucionà la trama urbana en aquest punt des d’època republicana. Pren però un interès especial, observar com l’afectà a mitjan del segle I dC la construcció de la denominada 2a fase de les termes públiques.

En aquest sentit, els treballs han fet aflorar la continuació de les restes de les façanes est i oest d’un antic cardo minor, en ple ús en època republicana i que sens dubte durant època d’August fou remodelat amb un realçament del seu nivell de circulació. Aquest fet, queda documentat amb la localització de diverses canalitzacions.

En sentit nord, el carrer, sembla confluir amb el pas d’un decumanus, element que caldrà confirmar en properes campanyes.

La documentació de les façanes de carrer, ens han permès establir alhora els límits interns d’un habitatge, del qual ens trobem tot just a l’inici de l’excavació de la seva estratigrafia i delimitació dels murs i àmbits interns.

Finalment, tal i com ja havia succeït a la campanya 2020, hem pogut confirmar com a mitjan del segle I dC, durant la construcció de la 2a fase de les termes, les estructures foren arrasades, anivellant-se el terreny per mitjà de l’abocament i compactació de terres.

Sens dubte, ha estat una campanya intensa i amb resultats molt positius, que a la vegada, obren nous interrogants que caldrà respondre els propers anys.

Vols rebre més noticies sobre el Museu?
Subscriu-te al nostre butlletí.

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més Informació

La configuració de les galetes d'aquest lloc web està configurada per "permetre galetes" per oferir-vos la millor experiència de navegació possible. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de les galetes o feu clic a "Acceptar" a continuació, esteu consentint-ho.

Close