NOTÍCIES

Compartir l’estratègia turística amb els recursos locals i del territori

Museu de Guissona

25 de febrer de 2020

Des del moment en que s’aposta per tenir una oficina de turisme municipal, l’Ajuntament ha de tenir clara l’estratègia respecte a la promoció interna i externa que cal dur a terme per obtenir el major rendiment d’aquest servei.

Tot sovint s’entén que el paper de les oficines de turisme és informar a les persones visitants sobre la ciutat i/o els recursos turístics locals. Per atendre aquesta funció, el punt d’informació turístic de Guissona disposa de mapes, guies gastronòmiques, descripció i horaris dels castells del Sió, rutes per fer a peu o en btt…

Estar físicament dins el recinte del Museu de Guissona i Parc Arqueològic de Iesso ens permet promocionar aquest equipament insitu, donat que aquest és el principal recurs turístic de la vila. A més a més, és el punt de trobada de les visites guiades per la vila.

Trobada d’Oficines de Turisme al Museu de Guissona

La mirada de turisme, dèiem, ha de ser interna i externa. Interna vol dir donar servei a la gent de Guissona, facilitant informació del que es fa a les rodalies, a indrets veïns o a la demarcació per poder documentar sortides als encontorns. A aquest efecte disposem de fulletons de municipis propers, d’altres recursos comarcals, i de la resta de demarcació lleidatana.

Per poder informar necessitem conèixer el que tenim a prop: així, treballem en xarxa amb la resta d’oficines de turisme de la província de Lleida. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida (Ara Lleida) aposta perquè el personal tècnic de les diverses oficines que estan sota el seu paraigües ens anem trobant, anem presentant-nos les novetats, i puguem conèixer en primera persona tots els recursos turístics del territori.

Deixar de mirar-se de forma individual per començar a mirar en gran, on els/les agents no som competència sinó complement.

Aquesta mirada cap dins també és la que ens diu que cal interactuar amb la ciutadania local. És la que ens convida a aturar-nos de tant en tant per revisar els recursos propis: per exemple, en aquests moments estem documentant tota la Via Verda, donat que és una ruta molt usada per les guissonenques i els guissonencs. La ciutadania és interpel·lada en els enigmes que pengem a Instagram (https://www.instagram.com/turismeguissona/)  on convidem a qui ens segueix a reconèixer l’indret de la imatge. Presentem el comerç i el seu producte de proximitat, així com la restauració i els obradors, a través de les imatges de les xarxes socials; estem dissenyant la nova pàgina web de Turisme Guissona…

La mirada externa ens força a pensar en com podem seduir a la gent de pas perquè s’aturin a la vila i coneguin la nostra restauració, comerç i producció local. Per descomptat que les persones que s’allotgen a Guissona o altres establiments dels voltants rebran informació dels recursos turístics de la vila: per conèixer el Museu de Guissona i el Parc Arqueològic de Iesso, les visites guiades al poble, rebre informació de senders locals i comarcals, horaris i preus dels castells visitables a la comarca, donar a conèixer esdeveniments propers, altres espais d’interès. Perquè el/la turista no entén de delimitacions administratives: visiten la zona de forma extensa. Aquesta visió àmplia és la que fa que les persones que ens dediquem a la promoció turística haguem de conèixer la resta de recursos a uns quants quilòmetres a la rodona. Per això és important fer xarxa veïnal, comarcal, supracomarcal i més i tot! Quan rebem gent vinguda del nord o centre d’Europa, les divisions administratives no els aporten res: venen a conèixer l’època romana, o l’època medieval, o el camí de Sant Jaume, o algun tram d’una ruta europea en BTT… Això fa que haguem de tenir els coneixements i disposar de material per atendre aquest tipus de demanda.

Aquesta visió encaixa amb la voluntat que té Ara Lleida, que a través del seu Pla de Formació Contínua per a Oficines de Turisme de les Terres de Lleida i Aran, ofereixen una doble resposta a qui treballem en aquests espais: d’una banda, ampliar coneixements que serveixin per oferir un millor servei (xarxes socials, idiomes, productes…); de l’altra, que teixim una xarxa de professionals d’oficines de turisme, i així donar a conèixer qui som, què fem, quines novetats tenim, què ens funciona i què no.

Aquesta necessitat de treballar en xarxa és la que vam posar de manifest en la trobada de professionals del sector turístic que es va fer a la tardor del 2019 a les instal·lacions del Museu de Guissona. Deixar de mirar-se de forma individual per començar a mirar en gran, on els/les agents no som competència sinó complement.

Enllacem aquella voluntat expressada de forma col·lectiva en la trobada de tardor del sector turístic,  amb una de les necessitats del PLA ESTRATÈGIC PEL DESENVOLUPAMENT I L’OCUPACIÓ DE LA SEGARRA, que situa el turisme en un dels tres eixos principals en els que treballar per donar un impuls definitiu a la comarca de la Segarra; els altres dos eixos hi estan molt lligats: la connectivitat i la mobilitat.

Nosaltres ens posicionem amb les dues entitats superiors, Diputació de Lleida i Consell Comarcal de la Segarra, per poder ser motor de canvi.

A les nostres xarxes socials trobareu recomanacions municipals (productes, patrimoni, senders), comarcals (castells, senders, fires i festes, representacions)  i de la demarcació (nous productes, patrimoni, festes) , per confegir un producte de qualitat que sigui atractiu per a qui ens visiti. Disposareu de tot el que promocionem a si ens seguiu a través de les nostres finestres al món:  Facebook (https://www.facebook.com/Turisme-Guissona-177625042590697/ ), l’Instagram ( https://www.instagram.com/turismeguissona/ ) i a partir d’ara una nova pàgina web (https://turismeguissona.cat/ ), que tenim en construcció. Tot plegat, i de bracet, amb el Museu de Guissona (https://museudeguissona.cat/ )  principal recurs turístic de la vila, i de l’Ajuntament de Guissona (http://www.guissona.cat/ ) entitat que promociona l’agenda d’activitats local.

Vols rebre més noticies sobre el Museu?
Subscriu-te al nostre butlletí.

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més Informació

La configuració de les galetes d'aquest lloc web està configurada per "permetre galetes" per oferir-vos la millor experiència de navegació possible. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de les galetes o feu clic a "Acceptar" a continuació, esteu consentint-ho.

Close