NOTÍCIES

El Dia Internacional dels Museus. Aposta per la socialització

David Castellana

10 de maig de 2019

Concebem el Dia Internacional dels Museus com l’inici d’una nova etapa pel Museu de Guissona. Aquest dia ha de ser l’inici d’un nou camí que hem de recórrer plegats, per aquest motiu demanem la vostra implicació. Implicació amb l’entorn, implicació amb l’herència i implicació amb la vila.

En aquesta nova entrada del blog reprenc el fil del meu anterior post. En aquella ocasió parlava de la nostra voluntat d’humanitzar el llegat històrico arqueològic de la vila. La voluntat d’aproximar el patrimoni a la societat ens porta decididament a prendre la seva socialització com un objectiu estratègic i funcional del museu.  Hem d’entendre la socialització com un procés de retorn del llegat col·lectiu precisament als seus hereus i hereves directes: la societat en el seu conjunt i en tota la seva diversitat. El retorn només es pot assolir traient simbòlicament els objectes de les vitrines per integrar-los de nou a la realitat de la població. Han de deixar de ser un teló de fons distant per convertir-se en recursos de diàleg i d’interpretació del present.

Per altra banda, la socialització està vinculada a l’apropiació de l’herència. L’apropiació, en aquest cas, és assumir-la com a pròpia però a la vegada compartir-la amb la resta de la societat. Aquesta actitud condueix a l’assimilació del llegat com a un símbol d’orgull i d’identitat a més de situar-lo com un element d’identificació d’un mateix i de la comunitat. Aquesta actitud és indispensable per generar un tracte conscient i responsable envers l’herència històrico-artística i contribueix a la formació d’enllaços emocionals amb la terra i, per tant, a l’arrelament de la població.

Aquest seguit d’idees es materialitzaran durant el mes de maig. La cerca de l’accessibilitat ens ha portat a l’ampliació d’horaris. Des del maig i fins el mes de novembre el museu estarà obert, també, durant les tardes de dissabte. Durant el mateix període oferirem visites sensorials el primer cap de setmana de mes i activitats infantils lliures durant el tercer. Però a més, el maig destaca en l’agenda anual del museu. El dia 18 es festeja el Dia Internacional dels Museus. Aquesta jornada, fomentada per l’ICOM (Consell Internacional dels Museus), es celebra des de l’any 1977 i és, en certa manera, la festa dels museus. Per ampliació és, doncs, la festa del nostre museu i del nostre patrimoni.

Volem aprofitar aquesta diada assenyalada per fer clarament visible el nostre compromís amb la socialització i sembrar futur. El nostre objectiu pel dia Internacional dels Museus d’enguany es mostrar el compromís amb la població i a la vegada buscar la implicació de la ciutadania amb el museu i el llegat arqueològic. Tots els guissonencs i guissonenques que hi vulguin participar posaran el seu gra de sorra per crear els fonaments sobre els quals construirem un nou museu i una nova manera de veure, entendre i gestionar el patrimoni.

Els passos que caldrà seguir el DIM

Les activitats del dia 18 s’iniciaran a les 18:00h. Aprofitarem la trobada per presentar l’acció conjunta de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran entorn al lema: “El futur de la tradició”. Aquest 2019 els diversos museus del territori prenem com a consigna la proposta que planteja l’ICOM per generar diàlegs sobre el concepte de tradició i els canvis a què s’enfronta en el context sociocultural de la globalització.

Tot seguit, us convidarem a berenar. No hi ha millor manera de trencar el gel que compartir un àpat tradicional de coca i xocolata! Després d’omplir la panxa, en un ambient còmode i proper, començarà la celebració. Volem gaudir amb tots vosaltres d’una festa participativa per aconseguir que el Museu sigui realment de tots. Per aquest motiu tocarà arromangar-se i implicar-se realment en el projecte. Amb la vostra ajuda convertirem el Parc Arqueològic en un autèntic parc, agradable i acollidor. Plegats iniciarem el procés donar-li vida i tenyir-lo de verd. En aquesta ocasió, l’acció es concentrarà entorn del Cardo Màxim. Omplirem els talussos que delimiten la via amb plantes aromàtiques. Així embellirem l’espai, ajudarem a preservar la proposta museogràfica que articula l’espai arqueològic i, a llarg termini, contribuirem a la conservació de les pròpies restes. Es tracta d’una acció simple però a la vegada carregada de simbolisme. Servirà per implicar-nos a tots plegats amb el conjunt arqueològic i a la vegada farà que cadascun de nosaltres hi deixi la seva petita empremta.

Seguint amb l’analogia vegetal, després de plantar, arriba el moment del floriment. En aquest cas les vostres opinions es convertiran en flors que ompliran el recinte d’alegria i de propostes. Les vostres queixes sobre allò que no fem o no fem prou bé, els suggeriments sobre tots els projectes que podríem engegar i els somnis, per agosarats que siguin, sobre com hauria de ser el Museu, el museu de tots. Aquest camp de colors ens permetrà indagar sobre la percepció real de la institució i visualitzar el camí que hem de seguir per arribar a ser el museu que desitgem.

La socialització del patrimoni depèn necessàriament de la capacitat d’establir diàleg. I ara és el torn de que el Museu faci la seva part en l’intercanvi d’impressions. Agrairem la participació de la població amb un obsequi. Amb aquest regal volem fer evident, un cop més, la nostra implicació amb la ciutadania. A la vegada, servirà als participants per mostrar el seu vincle amb la institució i amb la pròpia vila. Volem que esdevingui una manera de exterioritzar orgull de poble, orgull de museu i orgull de patrimoni (fins a exhaurir existències i talles).

El Dia Internacional dels Museus, com no podia ser d’altra manera, clou amb la Nit dels Museus. Nosaltres finalitzarem la jornada al capvespre amb la mateixa voluntat. Volem capgirar la imatge tradicional de la institució. Enguany realitzarem un visita guiada poc convencional. Coneixerem les restes de la ciutat romana de Iesso, amb la màgia i la suggestió que ofereix la fosca i la llum de les espelmes. Com si fos la primera vegada, passejarem de nou pel cardo màxim i l’intervalum, somniarem en capbussar-nos a la natatio de les termes, ens imaginarem degustant el sopar en el triclini de la casa senyorial o sentirem l’olor del most en la cel·la vinària. La nit invita al somni i per aquest motiu us convidem a somniar amb les veus vingudes del passat.

La nit invita al somni i per aquest motiu us convidem a somniar amb les veus vingudes del passat.

La socialització del llegat i la institució és un procés que tot just iniciem i que volem fer evident amb el proper Dia Internacional dels Museus. Però com tot procés representa un recorregut que serà més o menys llarg i costós segons la nostra habilitat per adaptar-nos a la realitat sociocultural local i a la capacitat de generar interès sobre la nostra feina. En qualsevol cas, és una aposta a llarg termini que poca a poc anirà donant fruits. A dia d’avui estem treballant per visibilitzar la institució, per crear relacions estables i continuades amb els agents culturals existents (centres educatius, entitats, organitzacions, col·lectius diversos…), per millorar i adaptar els serveis a les necessitats reals de la població… Pretenem fer evident que com a museu no només ens interessa el passat sinó també el present i així ser capaços de generar un retorn cap a la nostra institució. Creiem efectivament que un museu pot ser una eina de progrés social, però per funcionar en aquest sentit cal que aquest es trobi plenament integrat i que treballi colze a colze amb el teixit social d’una població.

La celebració del dia 18 suposa la proclama del gran desafiament que enfrontem com a Museu.  Així doncs, el repte que suposa la socialització es fa extensiu al propi plantejament de la festa. Necessitem la vostra participació per iniciar un trajecte que hem de recórrer plegats. Així doncs, aprofitem aquesta plataforma de comunicació participativa per convidar-vos a prendre part de les accions que plantegem pel proper Dia Internacional del Museus. Us esperem el proper 18 de març a partir de les 18 hores al parc arqueològic. És el moment de mostrar compromís, de mostrar que estem arrelats a la terra, arrelats a Iesso, ARRELATS A GUISSONA.

Vols rebre més noticies sobre el Museu?
Subscriu-te al nostre butlletí.

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més Informació

La configuració de les galetes d'aquest lloc web està configurada per "permetre galetes" per oferir-vos la millor experiència de navegació possible. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de les galetes o feu clic a "Acceptar" a continuació, esteu consentint-ho.

Close