NOTÍCIES

Una exposició mostra material arqueològic excepcional recuperat del fons d’un pou de la ciutat de Iesso.

Museu de Guissona

7 de setembre de 2019

El Museu de Guissona, amb motiu de la Festa Major, va inaugurar l’exposició temporal “Un tresor submergit. Materials arqueològics del pou de l’edifici extramurs del Parc Arqueològic de Guissona, excavat el 2017”. Una mostra en la qual s’exhibeixen, les peces de fauna, la vegetació i els objectes de fusta, cuir o vímet extrets del fons d’un pou de més de sis metres de fondària que durant gairebé 2000 anys s’ha mantingut ple d’aigua, de forma constant, fet que ha contribuït a la bona conservació del material arqueològic.

Les doctores en arqueologia clàssica, Núria Romaní i Esther Rodrigo, comissaries de l’exposició varen fer la presentació de la recerca que s’ha fet durant dos anys de tot el material, i el van definir com a “únic i excepcional”, per la seva singularitat, quantitat i bona conservació.

L’exposició temporal

Laura Puig

El pou d’on va sortir tot el material estava situat en la part exterior de la ciutat romana de Iesso (s. I aC), just tocant a la muralla, en un edifici que molt probablement feia les funcions d’hostal. En un moment concret, l’edifici i per conseqüència el pou, van ser abandonats i la runa constructiva de l’edifici, en part, va ser llançada al fons del pou per així tapar-lo. Entre la runa, també es va llençar animals com gossos, bous, un cavall, ovelles, cabres i porcs, i animals petits com rosegadors, aviram, peixos, amfibis i tortugues de terra. També va caure la mateixa galleda que s’utilitzava per extreure aigua del pou i que un cop recuperada i restaurada mostra una gran qualitat i bellesa. Les restes de pol·len, llavors i fruits també recuperats d’entre la runa i l’aigua – algunes excepcionalment conservades -, permeten conèixer com era el paisatge i les condicions ambientals de la Plana de Guissona de fa 2000 anys, poc diferents de les actuals.

“També va caure la mateixa galleda que s’utilitzava per extreure aigua del pou i que un cop recuperada i restaurada mostra una gran qualitat i bellesa. ”

L’acte inaugural de l’exposició va comptar amb la presència, a banda de les comissàries i doctores Núria Romaní i Esther Rodrigo, del Sr. Miquel Àngel Cullerés, Director dels Serveis Territorials de Cultura de Lleida, la regidora de cultura de l’Ajuntament de Guissona, la Sra. Agnès Pla i el director del Museu de Guissona, el Sr. David Castellana i hi van assistir una seixantena de persones.

La mostra s’exhibirà a la sala d’exposicions del Museu de Guissona fins al 30 de novembre de 2019.

Vols rebre més noticies sobre el Museu?
Subscriu-te al nostre butlletí.

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més Informació

La configuració de les galetes d'aquest lloc web està configurada per "permetre galetes" per oferir-vos la millor experiència de navegació possible. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de les galetes o feu clic a "Acceptar" a continuació, esteu consentint-ho.

Close