BLOG

L’aprofitament dels recursos turístics com a eix vertebrador del sentiment de pertinença al territori

Núria Magrans

Oficina de Turisme de Guissona

4 de desembre de 2019

Turistes, excursionistes, gent de pas, col·lectius locals son el públic desitjat per qualsevol oficina de turisme.  Si bé és cert que per desenvolupar un bon planejament turístic cal tenir ben identificat el públic objectiu i el producte que oferim, també és important reconèixer que la població local és estratègica a l’hora de promocionar la nostra vila.

 

La importància de rebre visites al Museu de Guissona i Parc Arqueològic de Iesso és inqüestionable tenint en compte que és el recurs turístic principal de la vila: no en va rep prop de 10.000 visitants anuals. Per tant, és de cabdal importància reconèixer les possibilitats que té com a eina d’inclusió social, especialment per a les persones més vulnerables o amb risc de patir vulnerabilitat.

Des de Turisme ens adherim a la visió del Museu d’aplicar una nova política d’actuació inclusiva, oberta, igualitària, diversa. La idea de tenir present la idiosincràsia de la seua població (diversitat i multiculturalitat) a les activitats culturals que organitzem és una bona eina per crear llaços, fomentar el treball en xarxa i reforçar el sentiment de pertinença al territori. Inclús perquè la gent, ens visitin o bé hi visquin, es facin seu el comerç local, adquireixin productes de proximitat, s’atreveixin a crear negocis.

La Servil·la i la Lèsbia

La varietat de països que conformen el teixit social de Guissona, per tant carregat de COLORS (d’aquí el nom de la festa que se celebra un cop l’any a la vila), requereix aquest treball de pertinença perquè encara que sigui de forma temporal, arrelar-se al lloc on vius i treballes afavoreix la comunicació i la relació amb les tradicions locals i amb la gent autòctona.

L’ aposta també va en sentit intern: que la gent de la vila senti l’equipament com a propi. Que puguin presumir d’un passat antic, amb uns fonaments visibles a mesura que es van descobrint en les diverses campanyes d’excavacions a Iesso. Que parlin amb orgull de l’època romana, del passat medieval, del modernisme visible als carrers.

I el turisme és una de les eines que tenim per fomentar aquest sentiment d’arrelament. Si bé és cert que en la mesura que ens és possible sortim “fora” a descobrir paratges i història d’altres municipis, enlluernant-nos de les propostes turístiques que ens ofereixen altres oficines de turisme i entitats del sector… com és que ens costa tant reconèixer el patrimoni que tenim a Guissona?

Vius o treballes al nostre municipi? Coneixes la Via Verda, que envolta Guissona en un recorregut d’uns 17 km de llargada i sense gaire dificultat per fer a peu o en BTT? Sabies que tenim un impressionant exemple d’arquitectura popular, com és el pou de gel, amb un treball fantàstic de carreus i ventilació dignes de ser admirats? Has vist com causa admiració la Font de l’Estany a la tardor? Coneixes la rosassa de l’església de Sant Miquel de Guarda-si-venes? I l’interior del nucli antic, saps que és apte per a vianants i que aquesta opció et permet conèixer-ne tots els racons sense haver-te de preocupar del trànsit? La feina d’artesania de la capella del Claustre? L’espai d’esbarjo de les fonts i els safareig? I l’estany de Tapioles? T’han parlat mai de Servilla Praepusa?

“I el turisme és una de les eines que tenim per fomentar aquest sentiment d’arrelament. ”

Acompanyem a aquests espais tan propis a les persones nouvingudes al municipi, perquè se’ls facin seus? Creieu que unes i altres persones ens podríem sentir igual d’orgulloses d’ensenyar aquest patrimoni quan ens visiten familiars i amistats? Servirien el patrimoni i els recursos turístics a l’hora de fomentar l’autoconeixement? Ser conscients del sentiment de pertinença ens permetrà augmentar l’autoestima i, alhora, valorar més el que tenim a prop. De la mateixa manera que ens agrada anar als llocs i dir allò de “què maco!”… ho dieu en algun moment respecte a la població on viviu? S’ho val?

Una societat que no té nocions del seu origen, desconeix la seva cultura i no es manté amb la mentalitat oberta per acceptar que la vida és canvi, mai podrà madurar com a tal, ni tan sols estimar-se.

El Turisme, i per extensió tots els seus recursos, son una eina molt important a nivell comunitari, essent un dels eixos vertebradors per treballar-hi des de dins i, si s’escau, des de fora. Per això estem revisant que les nostres visites guiades es desenvolupin en espais turístics on cada persona, tingui la capacitat que tingui, pugui gaudir-ne amb les mateixes condicions a nivell d’accessibilitat i discurs igualitari.

Ens encanta la gent que visita Guissona, a qui donem la benvinguda sempre que en tenim l’oportunitat. Ens encanta la gent de Guissona, d’origen o d’adopció, que estima el patrimoni històric de la vila, i que el posa en valor amb un punt d’orgull sempre que en té l’oportunitat.

Vols rebre més noticies sobre el Museu?
Subscriu-te al nostre butlletí.

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més Informació

La configuració de les galetes d'aquest lloc web està configurada per "permetre galetes" per oferir-vos la millor experiència de navegació possible. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de les galetes o feu clic a "Acceptar" a continuació, esteu consentint-ho.

Close