NOTÍCIES

I tu, què n’opines?

David Castellana

27 de juny de 2019

La celebració del Dia Internacional del Museus 2019 pretenia posar de manifest la importància de les opinions dels habitants de Guissona en la gestió del Museu. Conceptes com ara socialització del patrimoni o servei a la societat han de ser molt més que una etiqueta de moda per esdevenir un element clau en la visió estratègica de la institució.

El passat 18 de maig es va celebrar el Dia Internacional dels Museus. Tal i com vaig avançar en el post anterior, la celebració es va plantejar com una declaració d’intencions. La nostra voluntat era presentar el nou museu que volem construir o millor dit, presentar un nou model col·laboratiu de museu que hem de construir plegats. Moltes circumstàncies anaven en contra, però malgrat tot, teníem grans esperances dipositades en aquesta jornada. En moltes ocasions per més esforços que dediquis en organitzar una activitat sempre hi ha punts que s’escapen al control. Per una banda, per un error dels proveïdors ens enfrontàvem a l’activitat sense possibilitat d’acomplir amb la promesa de repartir samarretes entre els assistents. No ens van arribar totes les talles sol·licitades inicialment. Per altra, era una data complicada a nivell de calendari. El Dia Internacional del Museus coincidia amb la Festa de Colors de Guissona. Habitualment, a nivell local, quan diferents activitats coincideixen en un sol dia totes en surten malparades. A més, durant aquell mateix cap de setmana es celebrava també Tarraco Viva, la fira entorn al món romà segurament més rellevant i amb major projecció. Com és habitual hi teníem un espai, amb tota la complexitat logística d’haver d’estar en dos llocs a la vegada. Finalment, l’última gran variable era més difícil de controlar: la climatologia. Va ploure al migdia i va plovisquejar durant tota la tarda.

La samarreta

Malgrat tot plegat vam actuar amb tossuderia i vam optar per tirar endavant la celebració tal i com la teníem prevista. Considerem fermament que va ser un èxit. Provablement el número de participants a la iniciativa va ser menor per culpa del temps, però tot i així, estem contents. En contra tot pronòstic la festa de Colors va anar d’allò més bé (moltes felicitats al Pla Educatiu de Guissona) sense que això ens afectés directament. Amb la col·laboració d’un jove voluntariós i afí al Museu vam cobrir la nostra presència a Tarraco Viva (gràcies Guillem). I el centenar d’assistents que van prendre part de les activitats de tarda i nit es van mostrar tant tossuts com nosaltres i van enfrontar-se al temps per donar suport a la iniciativa. En referència a les samarretes, l’últim gran escull al que feia referència inicialment, puc anunciar que per fi les tenim aquí. Així doncs, aprofito l’espai de comunicació que suposa el fòrum per avisar en primícia de què repartirem les samarretes gratuïtament a tots els assistents al DIM 2019 durant el cap de setmana de l’6 i 7 de juliol. A més, aquells dies tindreu l’oportunitat de gaudir de les visites sensorials que des del maig s’ofereixen al museu durant el primer cap de setmana de mes.

I a grans mals, grans remeis. La mateixa samarreta serà usada en la campanya de GuissonaMés d’enguany, d’aquesta manera donarem vida a l’excedent de peces rebut en unes talles concretes en la primera comanda. La diferència serà que els participants de la iniciativa en disposaran gratuïtament, la resta d’interessat la podran adquirir per un preu de 5€ a la botiga del Museu.

A l’hora de fer valoracions cal no perdre’s en un positivisme extrem. És a dir, cal alegrar-se dels resultats però també cal ser crític. Per una banda, a partir de les 17:00 hores començava a arribar gent al Museu quan l’activitat no estava prevista fins les 18:00. Tal i com estaven les coses, aquesta anticipació ens va permetre respirar alleujats. Però més encara, veure com la gent venia totalment disposada a arromangar-se per embellir el Parc Arqueològic va ser motiu d’una profunda emoció. Fins i tot, un grup de senyores portaven plantes de casa (moltes gràcies! Això sí que ens anima a seguir!). Però com he dit abans hem de ser crítics i, per tant, no podem oblidar els punts on vàrem fallar. El discurs general de la celebració pretenia ser inclusiu i integrador però malgrat tot hi vam notar l’absència notòria dels guissonencs i guissonenques vinguts de d’altres punts del món. Per tant, i de cara a futures actuacions, caldrà que ens esforcem no només per captar l’atenció dels i les habitants de la vila de tota la vida sinó també d’aquells i aquelles que ho són d’uns anys cap aquí. Seguirem treballant.

A banda de valorar el funcionament general de la jornada volia aprofitar aquestes línies per entrar en el fons de la qüestió. La voluntat de plantar, anava lligada amb la cerca de la implicació real, fins i tot física, de la població amb el Museu-Parc Arqueològic. Així mateix, la idea de repartir samarretes s’havia de vincular amb la visió de què la nostra herència té un sentit identitari. Així, les samarretes podrien ser considerades com una representació d’aquesta herència i un símbol d’orgull i arrelament guissonenc. Però en qualsevol cas, deixant de banda els simbolismes, per a nosaltres, per planificar el futur i per conèixer l’estat de la qüestió sobre la percepció del Museu en l`àmbit local, la part més rellevant era la recollida d’impressions amb la iniciativa de les flors de les opinions. Segons el plantejament inicial, la recollida de sensacions s’havia de fer en tres categories: suggeriments, queixes i somnis. Val a dir, que un cop processades totes les respostes en molts casos resulta difícil discriminar en quina categoria cal posar les aportacions recollides.

“La mateixa samarreta serà usada en la campanya de GuissonaMés d’enguany, d’aquesta manera donarem vida a l’excedent de peces rebut en unes talles concretes en la primera comanda. La diferència serà que els participants de la iniciativa en disposaran gratuïtament, la resta d’interessat la podran adquirir per un preu de 5€ a la botiga del Museu.”

En qualsevol cas es detecten algunes línies clares que sens dubte han de marcar la pauta per encarar el nostre futur. En general la gent recolza la gestió que estem duent a terme del conjunt arqueològic i molts dels assistents es van mostrar entusiasmats i entusiasmades amb l’acció prevista per enguany. Entre els escrits hi vam trobar aportacions d’allò més suggeridores i que ens guardem amb gran il·lusió. Tant es així que algunes de les propostes tindran resposta de forma immediata o imminent, potser perquè ja les teníem al tinter o simplement perquè ens han agradat tant que en hi hem tirat de cap. Altres, seran treballades de cara a un futur. Cal ser realistes, l’agenda i sobretot el pressupost no ens permet fer tot el que voldríem. Però en qualsevol cas, a través del blog o de les xarxes socials tenim intenció de donar resposta a totes les propostes que ens vau fer arribar.

A partir d’aquí i per cloure aquesta aportació, aprofito el nostre particular fòrum per llançar dues propostes. Aquest blog va nàixer amb l’objectiu d’esdevenir una eina de comunicació. Per aquest motiu, animem a tots els qui no vàreu poder assistir a la celebració del passat Dia Internacional dels Museus, a què a través d’aquest mitjà ens feu arribar també les vostres opinions, en forma de suggeriments, queixes o somnis. Entre tots els que hi participeu sortejarem una experiència per viure la vila d’una altra manera. El premi tindrà dues fases. En primer lloc, consistirà en l’oportunitat de conèixer el nostre llegat romà a través dels sentits amb una visita sensorial gratuïta. Seguidament i per viure el present de la nostra població, els premiats gaudiran d’un sopar per a dues persones en un restaurant local a convenir.

La voluntat d’escoltar-vos, va més enllà de convertir als usuaris del museu en un òrgan consultor. Voldríem anar més lluny i que els amants del passat romà, de la institució o de la Guissona actual tinguessin un espai en la gestió de la propi Museu. Per aquest motiu, aprofitem la temàtica del post per llançar la proposta de què es creï algun tipus de col·lectiu més o menys organitzat en forma d’associació d’amics del Museu. Potser podria ser un bon moment per reflotar l’antiga associació d’Amics de Iesso – Guissona. En qualsevol cas, tota iniciativa d’aquest tipus serà ben rebuda i recolzada en el que faci falta per part del personal del Museu.

 

Gràcies per seguir el nostre blog i animeu-vos a dir la vostra!

Vols rebre més noticies sobre el Museu?
Subscriu-te al nostre butlletí.

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més Informació

La configuració de les galetes d'aquest lloc web està configurada per "permetre galetes" per oferir-vos la millor experiència de navegació possible. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de les galetes o feu clic a "Acceptar" a continuació, esteu consentint-ho.

Close