Diari campanya Curs Arqueologia 2020

Arriben els diaris del Curs d’Arqueologia! Un nou espai a la nostra pàgina web, creat amb l’objectiu de portar-vos tota la informació que es generi durant les excavacions del Curs d’enguany

 

L’objectiu és convertir aquest lloc en un espai de difusió de l’activitat que es realitza sobre el terreny, i a la vegada, apropar a tothom el dia a dia i la realitat de l’arqueologia de camp, durant tot el procés d’excavació, des del procés d’excavació, fins a la recerca, conclusions i curiositats.
Us animem a seguir-nos i participar!

DIA X – Últim dia

Després de dues setmanes, el curs arriba a la seva fi. L’últim dia és sempre un dia peculiar, on es barreja la tensió de deixar-ho tot tancat i la melancolia del comiat que s’apropa, després de quinze dies de convivència i d’experiències compartides.

També és el moment de fer balanç i valorar aquesta nova edició del Curs d’Arqueologia de Guissona, que ja ha arribat a la seva catorzena convocatòria ininterrompuda des de 2007. I enguany, toca més que mai, perquè ha sigut un any de dubtes i incerteses, de decidir si apostàvem o no per seguir endavant en aquestes circumstàncies estranyes i complexes que ens ha tocat viure.

Amb tot passat i les dificultats viscudes, arribem a la conclusió que ha valgut la pena continuar, tot i les mascaretes, el gel hidroalcohòlic i les distàncies. Tirar endavant l’edició 2020, amb totes les precaucions, ha estat la nostra manera particular de reivindicar la normalitat que totes i tots trobem tant a faltar.

Ha estat un esforç important, per part de l’organització, un esforç compartit amb tots els participants d’aquesta edició, estudiants i exestudiants del Grau d’Arqueologia de la UAB i voluntaris, als qui, des d’aquí, volem agrair la seva implicació amb el projecte i la confiança que ens han donat.

L’excavació ha estat molt productiva a les dues zones del Parc Arqueològic on hem intervingut, Termes i Muralla, i com ja s’ha anat veient amb cadascuna de les entrades d’aquest diari, que hem anat construint coralment, ens ha permès anar desgranant, poc a poc, aspectes concrets de l’evolució de dos edificis destacats d’aquest barri nord de la Iesso romana: les termes públiques i l’hostal extramurs.

A la Zona Muralla, tot i que no s’ha pogut precisar més el moment d’edificació del recinte emmurallat, sí hem pogut determinar amb força detall el seu procés constructiu, amb la reducció del nombre de filades a mesura que la muralla s’acosta a la porta, per adaptar-se a un terreny natural que ascendeix d’est a oest. De l’hostal, també n’hem localitzat els seus moments més antics, segurament d’inicis de s. I dC, i noves dades que ens permeten comprendre millor les seves diferents fases constructives.

A la Zona de Termes s’ha seguit amb l’estudi dels dos espais d’excavació sense arribar a finalitzar-ne la investigació. En la porció al nord de la palestra, la intervenció ha permès profunditzar en el coneixement de l’urbanisme i la seva evolució en aquesta àrea abans de la construcció de la segona fase de les termes, és a dir, de forma contemporània al primer moment dels banys i abans de la seva construcció. Per altra banda, al nord del pati s’ha finalitzat l’excavació del segon lacus que formava part de la zona enjardinada de la segona fase de l’edifici termal i s’ha comprès millor el funcionament dels dos estanys. També han aparegut algunes estructures que, a priori, es podrien correspondre amb l’urbanisme anterior.

I ara, ja només ens queda acomiadar-nos amb un “fins l’any que ve” i donar-vos a totes i tots les gràcies per anar seguint el nostre dia a dia a Iesso, amb el que volem fer-vos conèixer la passió i ganes que hi posem tots els arqueòlegs i arqueòlogues per, de mica en mica, saber més d’aquest nostre passat tant remot i, a la vegada, tant proper.

 

DIA IX – Laia Catarineu, Pol Alexandre Furró, Marc Marzo, Marçal Prades, Laia Sagristà, Mar Sánchez, Sergi Tronchoni i Ana Zapatero.

L’equip de Termes, format per exestudiants, estudiants i futurs estudiants ‒com és el cas del guissonenc Anton‒ del Grau d’Arqueologia de la UAB, s’ha dividit en petits grups de treball per tal de, de mica en mica, intentar explicar l’evolució del complex termal de la ciutat de Iesso.
Per un costat, la Mar i en Pol han estat resseguint una possible canalització de les termes, una tasca que, malgrat no semblar gaire complexa en l’àmbit tècnic, els ha servit per aprendre a identificar els diferents canvis d’estrats i les seves relacions per tal d’explicar la seva evolució cronològica. Molt a prop seu, l’Ana i la Laia s’han dedicat a identificar les diferents seqüències estratigràfiques dels murs que teòricament formen part del barri d’època republicana anterior a l’edifici termal. Durant la realització d’aquestes tasques, les estudiants de 2n curs del Grau d’Arqueologia de la UAB han posat en pràctica els coneixements teòrics obtinguts durant l’any en relació amb el registre documental de les restes materials (presa de cotes, ompliment de fitxes de registre, documentació gràfica, etc.), quelcom essencial en tota actuació arqueològica.
En segon terme, la Laia i en David han estat rebaixant el nivell d’abandonament del lacus, l’estany decoratiu de les termes, per tal de poder datar el moment en el qual aquesta estructura va quedar en desús. Durant aquesta tasca cal destacar la troballa d’un coll d’àmfora complet que ha estat de gran ajuda per a la datació de l’estrat a mitjans del segle I dC.
Per últim, en Sergi i en Marc, sota la direcció del Dr. Cèsar Carreras, han seguit rebaixant els diferents nivells estratigràfics del seu petit racó particular. El que va començar sent una recerca dels nivells d’ús d’un possible habitatge d’època republicana al costat del caldarium (zona d’aigua calenta), ha finalitzat amb la troballa d’un empedrat d’època augustiana format per pedres de mides variables i que, per ara, s’ha interpretat com un estrat de drenatge o part d’una calçada…
Amb la calor que ha fet aquests dies, ja ens hagués agradat que les termes romanes seguissin en funcionament!

 

DIA VIII – Per Marc Larumbe, Sergi López, Adrià Comas, Maria Font, Sònia Salvia (participants del curs i estudiants de la UAB)

A dos dies de la cloenda d’aquest curs 2020, la recerca arqueològica a la Zona Muralla persisteix! En aquest sector del jaciment de Iesso hi treballem un total de 5 estudiants distribuïts en 3 àrees d’excavació, sota el lideratge de Núria Romaní i Esther Rodrigo. Afegir que, aquesta setmana hem rebut l’ajuda de l’Adrià, un petit arqueòleg en potència!

Dintre de l’edifici extramurs de la ciutat hi excaven dos grups, un primer a l’àmbit 5A, i un segon a l’àmbit 5B. En les dues àrees d’excavació s’està acabant la documentació dels nivells d’ús i construcció corresponents a la fase més antiga de l’edifici que ocupa aquesta zona del jaciment, anterior a la primera meitat del segle I dC.

Per altra banda, el tercer grup ha acabat el sondeig realitzat al pati de l’edifici fora muralla. Tot i que no s’ha documentat la quarta filada de la muralla, els resultats finals han permès determinar els processos de construcció corresponents al recinte defensiu que delimita la part nord de la ciutat.

Després de 8 dies de feina i calor, la nostra motivació per acabar de resoldre les problemàtiques arqueològiques plantejades, es manté ferma. En aquest sentit, la dificultat estratigràfica present en aquest sector del jaciment ens ajuda a aprendre i a formar-nos com a futurs arqueòlegs i arqueòlogues. Han estat uns dies on hem gaudit d’un ambient de treball agradable, segur i distès.

Només afegir una darrera cosa…Ave Iesso!

DIA VII – Per Cèsar Carreras

Avui us parlarem d’un altre espai de les termes a on just estem excavant, prop de la zona de les piscines d’aigua calenta (caldarium). Es tracta d’un petit racó d’uns 4 x 1,5 metres a on estem descobrint una casa romana d’època republicana, segurament abandonada amb la construcció de les primeres termes. Malgrat que és un racó petit, ens permet veure els canvis i reaprofitaments que es duen a terme a la ciutat al llarg del temps. Per exemple, un dels murs de la casa es va aprofitar posteriorment com a paret d’una claveguera que travessa l’antic espai domèstic.

La casa republicana segurament disposava de més d’una habitació, ja que ens ha aparegut un mur entremig. A més a més es conserva una porta tapiada amb pedra, de les quals es distingeix  una de les llindes i un forat inferior que ve podria indicar l’existència d’una canalització per sota la porta. De totes formes, això encara caldrà veure-ho al llarg de la setmana

Tant el Sergi com el Marc i jo portem una setmana baixant nivells des d’època d’August fins l’actual republicà. En l’espai ens ha aparegut, una estructura circular de cendres – que no sembla cap llar de foc perquè no té una superfície inferior rubrefactada – , una pedra que podria sustentar un pilar de fusta i restes d’un mur mitjancer. Contem aquesta setmana amb l’ajuda del Marçal, que per una petita lesió ens ve a ajudar a documentar el nostre petit racó.

Precisament avui hem tingut la sort d’arribar a un nivell d’ús d’un color verdós ple de carbons amb gran quantitat de material de tot tipus, en un excel·lent estat de conservació. Entre els materials més destacats una eina agrícola de ferro – potser un podall -, un element de bronze – potser una frontissa – i una fusaiola, a part de multitud de ceràmiques ben conservades. Esperem que al llarg de la setmana, aquest estrat i els altres que vindran, ens proporcionin nova informació sobre aquesta casa d’època republicana.

 

DIA VI – Per Esther Rodrigo

I sembla mentida, però avui ja hem començat la segona setmana del curs, què ràpid que passen els dies!.  A Muralla s’ha fet molta feina durant tota la passada setmana i estem començant a resoldre algunes de les hipòtesis que ens havíem plantejat a l’inici de la campanya. Hem dit adéu a algunes de les estudiants que ens van acompanyar durant la primera setmana i hem donat la benvinguda a noves estudiants i a un voluntari de Guissona.

El sondeig de Muralla ja pràcticament està finalitzat, la Núria i el Marc han arribat a uns nivells que ja són pràcticament estèrils i que van servir per assentar,  fonamentar i reforçar la muralla, capes i capes de graves i argiles per assentar una muralla de carreus imponents. Malauradament, no han trobat cap element que permeti una datació més precisa que la que ja teníem d’aquesta gran obra defensiva.

A l’edifici de fora muralla, l’hostal a tocar de la porta Nord, també ja estem excavant els nivells de fonamentació del primer edifici que es va construir en aquesta zona i de moment ens està donant unes cronologies que se situen a l’entorn del canvi d’era i la primera meitat del segle I dC…que cóm ho sabem? Doncs pels materials ceràmics que surten en les rases de construcció dels murs de l’edifici que ens permeten situar-nos a l’entorn d’aquests moments.

També hem reprès les excavacions en l’espai de corredor que se situa entre la torre que protegeix la Porta Nord i l’edifici hostal; en aquest petit espai va aparèixer un enterrament infantil en la campanya anterior i pensem que és un espai que cal excavar en la seva totalitat i volem enllestir-ho durant aquesta setmana. Ja us explicarem què hi surt…

 

DIA V – Per Laia Catarineu

Ahir, divendres 10, vam finalitzat el cinquè dia d’excavació i també la primera setmana. Una setmana que tot i ser molt intensa ha passat volant! Les tasques realitzades a la zona de les termes han permès documentar les primeres estructures, així com també diversos retalls i una bossada de materials constructius. Un d’aquests nous murs identificats, i situat de forma paral·lela al pati-palestra, sembla que podria delimitar la zona enjardinada de les termes i donar pas a l’entramat d’estructures domèstiques.

Una de les troballes més destacades ha estat la delimitació del mur que tancava el segon dels lacus identificats en aquesta zona. El primer dipòsit va ser excavat en el transcurs de la campanya de l’any 2013, mentre que l’any següent es va localitzar el límit sud d’un segon, el tancament del qual és el que s’ha delimitat avui. Es tracten de dipòsits o petits estanys que identifiquem com estructures ornamentals de l’espai enjardinat que es conformaria als peus de les termes. Pròximament, l’excavació del lacus permetrà datar cronològicament l’abandonament d’aquesta estructura.

Com ja indicava l’Òscar el dimecres, al llarg d’aquesta setmana a la zona de les termes han aparegut varies peces que han despertat gran interès per tots. Es tracten d’una moneda de bronze força ben conservada on encara es pot llegir part de la llegenda. Juntament amb un camafeu on s’ha identificat algun tipus de motiu gravat, així com també s’ha recuperat una cullereta treballada en os. Així mateix, també ha aparegut alguna peça ceràmica bastant completa, alguna fins i tot amb segell. Les tasques de neteja i restauració d’aquests materials permetran estudiar-los amb més precisió. Us anirem donant detalls del seu origen i la seva cronologia els pròxims dies, estigueu atents. Avancem que es tracten de peces nobles que mostren la riquesa d’aquest espai termal.

La calor d’aquests últims dies s’ha fet notar, però les ganes d’excavar i resoldre totes aquestes qüestions presentades fa que les forces no defalleixin, i treballarem perquè la pròxima setmana en puguem verificar com més millor. Per això, aquest cap de setmana toca descansar, agafar forces, i potser, una mica de piscina, per començar encara amb més ganes la segona i última setmana del XIV curs d’Arqueologia. Que ens mereixem un bon descans!

DIA IV – Per Núria Romaní

Els dies avancen i, sense adonar-nos-en, ja estem a la quarta jornada d’aquest curs 2020, tant especial i diferent però, alhora, tan quotidià per tot l’equip de recerca de Iesso i les i els estudiants que hi participen.

Després d’una visita fantàstica, molt interessant i divertida la Torre de Vallferosa ahir a la tarda (amb ascens inclòs!), comencem un nou dia a la Zona Muralla, continuant amb l’excavació als dos punts que aquest any estem intervenint; a l’àmbit 5, una de les habitacions allargades a l’extrem oest d’aquest possible hostal, fet just fora de la porta nord de Iesso, i al seu pati del darrere. I des d’ahir, amb uns nous companys molt animals de sector: els pollets de corriol, que vam veure com naixien!

Els treballs avancen a bon ritme, amb novetats molt interessants que, només amb quatre dies de feina, la terra ja ens comença a revelar.

A l’àmbit 5, on ja des de fa uns anys havíem trobat evidències d’una fase anterior de la construcció, estem identificant i excavant els paviments de terra piconada que funcionaven amb aquests murs més antics. El moment que aquest nivells d’ús es van construir encara és una incògnita però una primera ullada a la ceràmica que s’ha recuperat al seu interior, ens fa intuir que ja estem als voltants del canvi d’Era, una fase que, fins ara, encara no havíem identificat a l’hostal.

Al sondeig que estem fent al pati de l’edifici i tocant a la muralla, els treballs també continuen. Allà, estem excavant els nivells de graves, sorres i terra associats amb la construcció d’aquesta potent estructura defensiva de la ciutat, que ens fan trencar el cap i, alhora, ens donen moltes pistes de com va ser el procés d’edificació d’aquesta muralla, a finals del s. II aC. De moment, només us avancem que ja hem descobert la tercera filada del recinte, i sembla que també en tindrem una quarta… us ho confirmarem d’aquí uns dies!

 

DIA III – Per Òscar Trullàs

I en un tres i no res ja som al tercer dia de campanya d’aquest curs 2020! Avui ja comencem a notar de valent l’estiu i, com a bones i bons arqueòlegs, en posem el barret i la crema solar.
A l’espai que compren les diverses edificacions de les antigues termes públiques de la ciutat romana de Iesso, els treballs avancen a bon ritme i ja comencen a donar els primers resultats!

No hem d’oblidar però, que ens trobem davant un edifici que naixerà entre els anys 70 – 60 aC sobre les restes d’un barri d’època republicana i que veurem créixer i monumentalitzar-se fins al moment de màxima esplendor de la ciutat, ja entre els segles II – III dC. El bon estat de conservació de les seves restes i la successió de les reformes i fases constructives que s’hi anaren realitzant al llarg dels anys, fa que ens trobem amb una sobreposició d’estructures que genera una gran complexitat a l’hora de la intervenció arqueològica de camp i la identificació i interpretació de les successives fases constructives i la seva cronologia.

Els darrers anys hem centrat els treballs a l’espai que denominem la “zona calenta” de l’edifici termal, concretament a llevant de l’edifici de la Fassina on fins fa tres anys s’hi ubicava una casa d’obra per guardar-hi maquinària agrícola. En aquest espai, l’excavació en potència ha permès documentar els caldarium (piscina d’aigua calenta) i tepidarium (aigua tèbia) corresponents a les fases constructives 2 i 3, observant-se part de les pilae de subjecció per facilitar el pas de l’aire calent subterrani.

Aquest any però, encaminem la recerca en dos sectors que ens han de permetre aprofundir en el coneixement de les diferents fases constructives de l’edifici. Per un costat, en un petit espai adjacent a la cara nord del mur de tancament nord de la primera fase de les termes, on aprofundirem en el coneixement de l’antic barri republicà i com afectà la construcció de les termes al seu urbanisme.
Per altre costat, intervindrem en un ampli espai ubicat al nord del pati de la natatio (piscina exterior de les termes), on els darrers anys s’ha iniciat l’ampliació de l’espai d’excavació en extensió i potència. L’espai presentava una successió d’estrats des d’època tardoantiga (segles V-VII). La darrera campanya realitzada en aquest punt, finalitzà amb la localització d’estratigrafia ja plenament baix imperial (segles III – IV dC).

Aquests primers dies, la localització de les primeres estructures fins ara no conegudes i la troballa de dues peces arqueològicament molt interessants i que en properes entrades detallarem, ens ha fet animar i creure fermament que aquesta campanya pot donar grans resultats.

 

DIA II – Per Esther Rodrigo

Avui hem finalitzat el segon dia d’excavació a la zona de la Muralla i de l’edifici fora muralla de Iesso, un sector on ja fa moltes campanyes que hi treballem i on en aquests moments ja estem arribant als nivells que ens poden donar les claus per poder datar el moment de construcció de la muralla de la ciutat, i on també estem intentant conèixer millor la fase inicial en que es va construir l’edifici que se situa fora muralla, aquest possible hostal per a viatgers que havien de fer nit a les portes de la ciutat.

A l’edifici construït a tocar de muralla, en aquesta campanya hem continuat amb l’excavació dels nivells corresponents a la primera fase en que aquest edifici va estar en funcionament, per mirar de comprendre millor la seva funció i també en quin moment es va construir perquè també això ens donarà elements per entendre l’evolució de la muralla en la zona nord de la ciutat i de la mateixa ciutat.

A tocar de la muralla estem fent un sondeig que ens ha de permetre documentar i conèixer millor l’aparell constructiu i la fonamentació d’aquesta muralla impressionant de grans carreus, i sobretot el que pretenem es trobar elements de datació que ens puguin aportar dades cronològiques exactes sobre la construcció de la muralla, perquè tot i que sabem que la data de fundació de Iesso se situa al voltant del 120 aC, encara tenim incògnites per resoldre, com el moment de construcció de la muralla, perquè sovint les ciutats no es fan d’una sola tacada sinó que es van dotant dels atributs que els hi donen la categoria de ciutats, de manera paulatina.

A l’excavació volem treballar amb la màxima normalitat, prenent totes les mesures de seguretat que ens demanen aquest temps de pandèmia, i sent molt conscients que no es pot abaixar la guàrdia, però alhora amb la convicció de que el Curs d’Arqueologia de Guissona havia de programar-se com s’ha fet cada estiu des del 2007, show must go on…

 

DIA I per David Castellana

Dilluns, dia 6 de juliol, s’ha donat inici al XIV Curs d’Arqueologia Ciutat Romana de Iesso. Cal dir que la seva celebració cada any es motiu d’il·lusió. Per uns dies el parc arqueològic s’omple d’estudiants i el nostre llegat és més que mai un espai de recerca, de coneixement i de formació. En definitiva s’omple de vida.

L’edició d’enguany es dóna enmig d’un seguit de circumstàncies que li confereixen una significació especial. Aquest curs es dóna en el marc de la celebració de 30 anys d’excavacions continuades liderades inicialment per la UAB i més recentment també per l’ICAC. I sempre, des dels inicis, amb el mateix esperit acadèmic.

No podem oblidar, tampoc, el context sanitari. La realització del curs és un símptoma més d’una anhelada normalitat. Així doncs, arribar al dia d’avui suposa un èxit conjunt de tota l’organització que ha apostat clarament per mantenir-se fidel a la lògica i la vocació del projecte de seguir com a punt de referència en la formació de joves arqueòlegs i arqueòlogues.

La decisió de mantenir del curs va ser discutida i ponderada amb tots els pros i contres pel conjunt de l’equip. La seva realització va suposar, també, un exercici d’autoavaluació. Ja que implicava, en certa manera, posar a prova la capacitat organitzativa per fer front a les circumstàncies actuals i preveure la resposta a possibles eventualitats. Sigui com sigui, hem arribat a la data d’inici.

Això ha suposat la preparació d’un pla de contingència específic amb un seguit de mesures per garantir la seguretat de tots els assistents, estudiants i formadors. Per tal de minimitzar riscos, l’ús de la mascareta és indispensable per a tots els participants excepte en els moments d’excavació, garantint sempre les distàncies de seguretat. S’han preparat lots d’eines personals per a tots els participants. En cadascun dels sectors d’excavació es compta amb una solució desinfectant per netejar elements d’ús comú abans de cada utilització. En cada espai es disposa, també, de gel hidroalcohòlic, per a la neteja constant de mans. I, diàriament, en finalitzar les tasques d’excavació  es dóna la desinfecció de tots els elements d’ús comú. Per tal d’evitar incidències fora de l’àmbit d’excavació s’han establert també mesures preventives basades en l’autoresponsabilitat i diàriament es prendrà la temperatura dels participants per tal de detectar qualsevol símptoma.

Esperem que les dues setmanes de curs segueixin amb la mateixa empenta, il·lusió i sobretot salut d’avui mateix. I no podem deixar de donar gràcies als estudiants que un any més, tot i els tots, han confiat amb nosaltres i s’han decidit a venir fins a Guissona per descobrir plegats la Ciutat de Iesso.

WhatsApp chat

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més Informació

La configuració de les galetes d'aquest lloc web està configurada per "permetre galetes" per oferir-vos la millor experiència de navegació possible. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de les galetes o feu clic a "Acceptar" a continuació, esteu consentint-ho.

Close