NOTÍCIES

Comença el Curs d’arqueologia de la ciutat de Iesso més atípic.

Museu de Guissona

8 de juliol de 2020

El dilluns 6 de juliol es va iniciar el XIV Curs d’Arqueologia Ciutat Romana de Iesso a Guissona. Durant dues setmanes el Parc Arqueològic de Guissona s’omple d’estudiants i l’espai es transforma en un espai de recerca, de coneixement i de formació.

Fins a 15 participants, la majoria provinents de la Universitat Autònoma de Barcelona, participen en l’edició 2020 que transcorre amb normalitat, tot i el conjunt de circumstàncies que la fan diferent pel context sanitari.

Els arqueòlegs i arqueòlogues, els directors d’excavació i altres participants segueixen, al peu de la lletra, les mesures per garantir-ne la seguretat, recollides en un pla contingència preparat per fer front a les circumstàncies actuals i preveure la resposta a possibles eventualitats. Per tal de minimitzar riscos, l’ús de la mascareta és indispensable per a tots els participants excepte en els moments d’excavació, garantint sempre les distàncies de seguretat. S’han preparat lots d’eines personals per a tots els participants. En cadascun dels sectors d’excavació es compta amb una solució desinfectant per netejar elements d’ús comú abans de cada utilització. En cada espai es disposa, també, de gel hidroalcohòlic, per a la neteja constant de mans. I, diàriament, en finalitzar les tasques d’excavació es realitza la desinfecció de tots els elements d’ús comú. Per tal d’evitar incidències fora de l’àmbit d’excavació s’han establert també mesures preventives basades en l’autoresponsabilitat i diàriament es prendrà la temperatura dels participants per tal de detectar qualsevol símptoma.

L’equip d’arqueologia treballa dividit en dos espais del jaciment: un grup en el sector de la muralla, on ja fa campanyes que hi treballen i on en aquests moments ja s’està arribant als nivells que poden donar les claus per poder datar el moment de construcció de la muralla de la ciutat, i on també es pot conèixer millor la fase inicial que es va construir l’edifici que se situa fora muralla, aquest possible hostal per a viatgers que havien de fer nit a les portes de la ciutat.

I l’altre, a la zona de les termes on la meitat del grup intervé en l’espai de la palestra de les termes imperials, buscant informació sobre l’urbanisme previ en aquest sector i l’altra part, en la zona nord de l’edifici en un sector que estava enjardinat i que fins ara s’havien excavat els nivells d’abandonament i ara es preveu arribar al moment d’ús de l’espai.

Les tardes del curs es dediquen a vistes culturals i arqueològiques (Guissona, Puig Castellar a Biosca, Vallferosa a Torà), a realitzar diferents pràctiques de ceràmica i el dijous 16 de juliol amb la conferència “I després d’excavar, què?”, a càrrec del director del Museu de Guissona, en David Castellana.

Vols rebre més noticies sobre el Museu?
Subscriu-te al nostre butlletí.

En continuar utilitzant el lloc, vostè accepta l'ús de galetes. Més Informació

La configuració de les galetes d'aquest lloc web està configurada per "permetre galetes" per oferir-vos la millor experiència de navegació possible. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de les galetes o feu clic a "Acceptar" a continuació, esteu consentint-ho.

Close