Blog, Laura Puig
Les dones passen (i es queden) al Museu
Laura Puig
1 de Març de 2019
Per donar ressò i, a la vegada, commemorar el dia de la dona del pròxim 8 de març, des del Museu de Guissona hem preparat un conjunt d’activitats per tot el mes de març amb uns propòsits ben clars: donar visibilitat, aportar consciència i reivindicar el paper de la dona en la història, l’arqueologia i la societat.
Es tracta d’activitats i accions que s’han creat amb una vocació inequívoca per alinear el Museu de Guissona cap una postura feminista i amb perspectiva de gènere, per què creiem que estem en un moment decisiu per fer aquesta aposta i sí, des del nostre petit museu volem aportar un granet de sorra per començar a remoure consciències i fer, per què no dir-ho, un xic de justícia.
Creiem que els museus som uns dels agents fonamentals per fer avançar la societat cap aquesta nova dimensió més plural i inclusiva, i per fer-ho, cal fer visible totes les aportacions i el compromís de les dones en la construcció de les civilitzacions. No podem continuar ignorant el valor de la quotidianitat per a la construcció de la història i la importància de les dones en aquesta quotidianitat, ja en la prehistòria, tal i com ens en parla l’arqueòloga Francisca Martín-Cano, fent tremolar la visió patriarcalista imperant durant dècades, mitjançant dades arqueològiques i deduccions antropològiques.
Hem de fer-ho així. Amb fermesa, convicció i rigor. Juntes i junts. Fent sacsejar el relat únic i revisant el discurs expositiu. Queixalant recursos econòmics d’un calgui i prioritzar el poder de la imaginació per dur a terme accions que ens situïn al lloc, que la història ens hagués hagut de reservar sempre. Per què tot allò que no es veu, ni s’anomena, no existeix (George Steiner); per tant, hem de mostrar i explicar per tornar a existir. Si ens hi acompanyeu, serà tot més fàcil, per això us invitem a participar i seguir-nos a través de les xarxes durant tot aquest mes de març. Serà intens, però serà el punt de partida “oficial” per situar el Museu de Guissona en l’orbita femenina d’on ja no en volem sortir.
El Museu de Guissona la meitat del personal que el formem som dones i gairebé el 60% dels nostres visitants anuals també són dones. Són dades delicioses i que ens marquen una tendència, creiem que clara, del potencial i l’interès femení pel nostre àmbit. El dia 8 de març, les dones, i també els homes, del Museu prendrem partit i ho farem per reivindicar-nos i denunciar l’escletxa salarial que continua existint entre homes i dones, la feminització de la pobresa, el fet que les feines més mal regulades i remunerades recaiguin en les dones i la doble jornada laboral que massa sovint ens toca assumir. Creiem que, perquè el canvi de tarannà que des del Museu volem parir sigui visible i útil, cal que la societat faci un canvi de xip i un exercici de tolerància, i així serà més fàcil arribar a tothom.
“Creiem que els museus som uns dels agents fonamentals per fer avançar la societat cap aquesta nova dimensió més plural i inclusiva, i per fer-ho, cal fer visible totes les aportacions i el compromís de les dones en la construcció de les civilitzacions. ”
El dissabte 9 de febrer hem programat una visita comentada per a dues arqueòlogues que ja fa molts anys que formen part del grup de recerca de la ciutat romana de Iesso. L’Esther Rodrigo i la Laia Caterineu ens acompanyaran a entendre com era la vida de les iessonenques, les habitants de l’antiga Iesso. Quin era el seu paper en l’àmbit domèstic? I en la via pública? A les termes, com hi participaven? Una visita diferent, que a banda d’aportar-nos molta informació, segur que també remourà algunes consciències.
Una setmana després, el 16 de març serà el torn de les veïnes de Guissona. Seran elles les que en representació de diferents col·lectius ens explicaran la seva experiència exercint la seva professió o des del rol que ocupa dins la societat sent una dona. Un cartell a mida real, en diferents punts del casc antic de la vila de Guissona, donaran visibilitat a aquests testimonis tant propers i, ja ho veureu, també potents.
I el dissabte 23 les nenes i els nens tindran l’oportunitat de fer un taller sobre els perfums en època romana. Una oportunitat per endinsar-se al món de la higiene i cosmètica de les antigues habitants de Iesso.
Paral·lelament, a la nostra pàgina web (www.museudeguissona.cat) compartirem les experiències en clau femenina, del que hem batejat com “L’entorn femení de Iesso”. Arqueòlogues, restauradores, historiadores, traductores, antropòlogues… totes vinculades a l’antiga Iesso ens parlaran de l’exercici de la seva professió, sempre amb l’ull posat a Iesso.
Els dijous, el dia que Instagram dedica a recordar efemèrides i fotografies antigues (#tbt) nosaltres recordarem i destacarem aquelles dones que, de forma més anònima que les anteriors, han participat a fer de Iesso el jaciment que avui és. Un repàs pels més de 30 anys d’excavacions a través dels records gràfics amb presència femenina.
També, per Facebook i Twitter us aproparem a activitats, xerrades, tallers i exposicions organitzades per altres institucions pròximes, ja sigui geogràficament o de temàtica, per així presentar-vos un ventall més ampli perquè pugueu escollir el vostre espai de participació més pròxim i afí. I a més, moltes sorpreses (calendaris, arqueòlogues destacades de la història, etc.) molt per descobrir i sobretot, molt per treballar-hi.
Diuen que fan falta 21 dies per agafar un hàbit, nosaltres en dedicarem 10 extres a pensar en clau femenina. Seran 31 dies per reflexionar i adquirir noves maneres de fer i actuar, d’habituar-nos a un vocabulari, de crear un nou model, de divulgar, difondre i definir una posició teòrica diferent i fer, com us dèiem a l’inici, una mica de justícia dins d’aquesta història massa sovint escrita solament per i per a homes.
Ens hi acompanyeu?
Vols rebre més noticies sobre el Museu?
Subscriu-te al nostre butlletí.